2015 | BHMAdeco magazine

2015 | BHMAdeco magazine

Ο Χρήστος Μπάσιας δημιουργεί χειροποίητα φωτιστικά με τη χρήση απλών, καθημερινών επεξεργασμένων υλικών

Tailor Made: Κομμάτια υφάσματος τοποθετημένα σε παραδοσιακά τελάρα κεντήματος με LED εσωτερικό περιμετρικό κρυφό φωτισμό. Το φωτιστικό αποτελείται από δύο κομμάτια, ένα μικρό με σύνθεση από έξι τελάρα και μεγαλύτερο των οκτώ. Το πλεονέκτημα πολλαπλής επιτοίχιας στήριξης επιτρέπει την τοποθέτησή σε διαφορετικές κλίσεις ενώ η κατασκευή του επιτρέπει την εύκολη αλλαγή υφασμάτων.

Τα χειροποίητα φωτιστικά CiTy Lights έχουν για σχεδιαστική αφορμή τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας του Χρήστου Μπάσια (ή Chris, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι). Καθημερινά υλικά και αντικείμενα επεξεργάζονται από τον ίδιο και παίρνουν νέες φόρμες κατάλληλες να εξυπηρετήσουν τις αισθητικές και λειτουργικές ανάγκες ενός φωτιστικού. 

Εξωστρεφής, ευγενής και σεμνός μιλά πάντα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την δουλειά του την οποία συνεχίζει σταθερά να εμπλουτίζει παραμένοντας ανοιχτός στα εξωτερικά ερεθίσματα που μπορεί να λαμβάνει ακόμη και σε μια μικρή βόλτα. Η καθημερινότητα και η ανατροπή της, άλλωστε, είναι αέναες πηγές έμπνευσης για τον Chris.


O Chris φωτογραφίζεται με τη σύνθεση Tailor Made. "Συνδυάζοντας ένα ή περισσότερα κομμάτια μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας μοναδικό φωτεινό installation".


*Το φως αναδεικνύει την φόρμα ή η φόρμα το φως;
«Η φόρμα υπάρχει, το φως είναι αυτό που την αναδεικνύει. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το φως είναι ένας ύμνος στην φόρμα».

*Ασχολείσαι και με το sur mesure σχεδιασμό. Ο κόσμος μπορεί να εμπιστευτεί αυτό που δεν βλέπει;
«Καθένας μας είναι διαφορετικός. Η εμπιστοσύνη χτίζεται από την διάθεση του κόσμου να φτιάξει κάτι πάνω στις ανάγκες του. Όταν δει ένα δείγμα, διαμορφώνει εικόνα της τεχνικής και της αισθητικής μου. Ξέρει τι να περιμένει».

*Σχεδιάζεις ένα φωτιστικό για να "κουμπώσει" σε ένα χώρο ή για να φέρει την αντίθεση;
«Αλλοτε μου αρέσει να εναρμονίζομαι και άλλοτε όχι. Δύσκολα επαναλαμβάνομαι. Κάθε φορά το έναυσμα διαφέρει».

*Γιατί τα φωτιστικά είναι από τα πιο ακριβά design κομμάτια;
«Αυτό ακριβώς το κλισέ θέλω να ανατρέψω!».


Circle Eye: Ζάντα ποδηλάτουφέρει λαμπτήρα ανεστραμμένου καθρέφτη στηριζόμενη σε μεταλλική βάση είτε βαμμένη είτε με επικάλυψη από εφημερίδες. Με ή χωρίς μηχανισμό αλλαγής της κλίσης της ζάντας

*Πόσο εύκολη είναι η επικοινωνία με τους έλληνες εμπόρους; Αναζητούν ασφαλείς επιλογές ή τολμούν την ανατροπή;
«Σίγουρα η οικονομική κρίση περιορίζει τους πειραματισμούς. Αλλά συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο. Τους προσφέρει γόνιμο έδαφος ακριβώς γιατί τίποτα πια δεν είναι δεδομένο. Ολοι αναζητούμε νέους τρόπους σχεδιασμού και παραγωγής. Απευθύνομαι σε όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό. Εξαρτάται λοιπόν. Μπορεί να τους πείσω, μπορεί και να τους “φοβίσω”».  


Wooden Yoga: Ράβδοι ακατέργαστου ξύλου φωτισμένοι με led μονόχρωμο ή πολύχρωμο (RGB) τάσεως 14,4 watt εξοπλισμένο με τηλεχειριστήριο το οποίο παρέχει τη δυνατότητα εναλλαγής των προγραμμάτων καθώς και διακόπτη έλεγχου της

*Αν σου δινόταν η ευκαιρία, με ποιον designer θα ήθελες να συνεργαστείς και μέσα σε ποιο κτίριο θα ήθελες να "φιγουράρουν" δημιουργίες σου;
«Μιλώντας για το σήμερα δεν είμαι σίγουρος ποιον θα επέλεγα.  Αν ζούσα μερικές δεκαετίες πριν θα ήθελα να μου δινόταν η ευκαιρία να συνεργαστώ με τον Achille Castiglioni, του οποίου οι δημιουργίες είναι τόσο διαχρονικές λες και σχεδιάστηκαν για το αύριο! Θα ήθελα να δω φωτιστικά μου να κοσμούν μεγάλα ξενοδοχεία όπως το Droog Hotel στο Άμστερνταμ».

*Τι θα έκανες αν δεν είχε ανακαλυφθεί το ηλεκτρικό ρεύμα; 
«Με την ίδια ευκολία και πάθος θα πειραματιζόμουν με το φως των κεριών... ΧΜ! Με βάζεις σε σκέψεις...».


Hula Hoops: Στεφάνια αλουμινίου με περιμετρικό εσωτερικό (ή εξωτερικό κατ' επιλογή) θερμό ή ψυχρό φωτισμό led και κάλυμμα από fiber glass.


Belouci: Καπέλο από πρεσαρισμένο αλουμίνιο και δερμάτινες λεπτομέρειες στηριγμένο σε βάση κατασκευασμένη από ξύλινες μαγκούρες


Flower : Kάθε πέταλο σχηματίζεται απο μια κρεμάστρα, ενώ στη μέση του φέρει λάμπα ανέστραμενου καθρέφτη. Το καπέλο στηρίζεται πάνω σε τρίποδο από μασίφ σίδερο, ενώ η βάση του διαθέτει μηχανισμό στήριξης του σε διάφορες κλίσεις. 

Δείτε όλη τη συλλογή CiTy Lights.

 Πηγή: VimaDeco

Copyright © 2016 | CT Lights - All Rights Reserved

Developed and Designed by © HappyOnline.gr